Culinair Alle Artikelen

Biologisch, van levensstijl naar lifestyle

Exclusief
‘Echt eten’ is hip. Kilometers (op je fiets) afleggen op zoek naar biologische en duurzame producten is allang niet meer nodig, want ze zijn gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Ook biologische markten, cateraars, hotels en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Biologisch is tegenwoordig een lifestyle die langzamerhand door iedereen wordt geadopteerd.

‘Dat je Wie is de Chef kijkt, maakt je nog geen chef-kok’

Exclusief
Sergio Herman en Jonnie Boer kunnen eens goed op vakantie: een nieuwe generatie koks staat klaar om het stokje over te nemen. Ook chef-kok Niven Kunz (28) baant zich een weg naar de top. Dat hij inmiddels een Michelinster op zak heeft, betekent niet dat hij achterover kan leunen. ‘Ik mag geen moment inkakken.’

Nooit meer buiten de boot

Exclusief
‘Gelegen aan het water.‘ ‘Terras per boot bereikbaar.’ ‘Aanlegsteiger aanwezig.’ Restaurants en café’s schromen niet om deze faciliteiten flink te benadrukken. Leuk, maar daarmee zijn ze er nog niet. Tegenwoordig scoort de horecaondernemer vooral punten met ‘bediening in de boot.’ Want waarom zou je nog op een overvol terras gaan zitten, als je je wijntje ook in je eigen sloep kunt krijgen?

De profile-party: Van designfood tot vegan cupcakeparty

Exclusief
Het mag dan wel kredietcrisis zijn, dat is natuurlijk geen reden om feestjes achterwege te laten. Het is juist bij uitstek het moment! Je moet het alleen in andere hoeken zoeken, want de geijkte borrels en high tea’s zijn echt niet meer van deze (crisis)tijd. Anno 2012 heeft iedereen zijn eigen profile-party, dankzij de crisiscreativiteit van ondernemers met lef en visie. De nieuwe feestjes zijn niet meer de clichés waar we allemaal genoeg van hebben, maar worden je nieuwe accessoire, je nieuwe manier om te laten zien wie je bent. En een stuk leuker!

“De Eeuw van de Vleesverminderaar”, Een requiem voor de carnivoor

Exclusief
“Niets zal de menselijke gezondheid zo ten goede komen, en de overlevingskansen van het leven op aarde meer vergroten, als de evolutie richting een vegetarisch dieet”. Het klinkt als de hyperbolische opmerking van een hedendaagse PETA-activist, maar in werkelijkheid is dit een citaat van de welbekende fysicus Albert Einstein, uit 1930. Toch was Einstein desondanks geen vegetariër, tot het laatste jaar van zijn leven althans, als we de overlevering mogen geloven. Naar eigen zeggen kwam dat door “externe omstandigheden”, die het hem onmogelijk maakten gedurende zijn leven geen vlees te consumeren. Ook heden ten dage zijn er nog velen onder ons die affiniteit voelen met vegetarisme, want zich niet helemaal senang voelen bij het eten van vlees, maar het gevoel hebben daar om sociale redenen niet volledig naar te kunnen handelen. Toch zou daar wel eens, en veel sneller dan verwacht, verandering in kunnen komen.