Franse uiensoep

Thema's: Culinair

Echt bistro eten, een dampende kom met Franse uiensoep, een klassieker. Warm voor de lunch of als avondmaaltijd. Na een fietstocht of wandeling door de herfstige stad . Bomen vol kleur in het park. Met kaas op een stokbroodje erin gesmolten. het huis ruikt uitndigend door de zoete geur van de uien, gebakken en in bouillon gekookt. Herfstgeuren. Warmte in je keuken. Je neemt een hap. Je proeft de gesmolten draden van gruyère De meeste mensen maken deze soep met witte wijn. Ik met rood een pinot noir uit de Bourgogne. Geeft een mooie kleur.  

Nodig:

1 kg uien
50 g boter
2 el olijfolie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
1 el mosterd
1 liter runderbouillon (vers of van blokje)
1 glas rode wijn
1 laurierblaadje
stokbrood
geraspte oude kaas of Gruyère
gehakte peterselie
peper en zout

Bereiding:

Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Verhit de boter en olie in een diepe pan. Voeg de uien toe en laat op laag vuur in een kwartier glazig worden. Zet het vuur hoger en bak de uien in circa 10 minuten bruin. Blus af met een glas rode wijn. Voeg de mosterd, tijm en rozemarijn toe. Als laatste de warme runderbouillon. Laat het geheel nog zeker een half uur pruttelen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Snijd plakken van het stokbrood en leg deze bestrooid met de kaas kort onder de grill. Serveer de Franse uiensoep in diepe kommen met het stuk stokbrood erin. Strooi er wat fijngehakte peterselie overheen.

Koop of verkoop webteksten voor uw website. Veel keuze uit artikelen voor een lage prijs. Log in of Registreer om dit artikel af te nemen.